Μήπως πολλές φορές δεν εκφράζεις αυτό που πραγματικά θέλεις ή δε μοιράζεσαι τις σκέψεις σου όταν είναι αντίθετες με αυτό που λέει κάποιος άλλος; Ίσως πάλι δεν έρχεσαι σε αντιπαλότητες ή δεν εκφράζεις τα συναισθήματα σου γιατί φοβάσαι ότι θα σε απορρίψουν; Έχεις σκεφτεί μήπως πάσχεις από το “σύνδρομο του καλού παιδιού”;
Πρώτα απ΄όλα μην αγχώνεσαι. Το “σύνδρομο του καλού παιδιού” δεν είναι κάτι που δεν διορθώνεται ή δεν θεραπεύεται. Ούτε ότι σε καθιστά απαραίτητα δυσλειτουργική στις σχέσεις σου. Έχει να κάνει όμως με τη γνώση και την αποδοχή του εαυτού σου και των συναισθημάτων σου. Έχει να κάνει με τις αποφάσεις που παίρνεις για εσένα και με το πόσο πίσω σε κρατάει από τη ζωή που θέλεις πραγματικά να ζήσεις.
Ας πάμε κατευθείαν στο ζουμί:
Τι είναι το σύνδρομο καλού παιδιού;
Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει ένα άτομο που νιώθει απελπιστική ανάγκη να συμμορφωθεί με οτιδήποτε του ζητηθεί. Κάποιος που έχει το “σύνδρομο του καλού παιδιού” πιστεύει ότι δεν είναι αρκετά καλός για να τον αγαπήσουν και να τον αποδεχτούν. Αυτή η συμπεριφορά ενσταλάζεται από την παιδική ηλικία, αλλά θα μεταφερθεί και στην ενήλικη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί.
Για παράδειγμα, ίσως να έχεις έρθει πολλές φορές σε θέση να κάνεις πράγματα που δεν ήθελες απλά και μόνο για να μην στεναχωρήσεις ή να μην εναντιωθείς σε κάποιον τρίτο. Ίσως πάλι να σου είναι πολύ δύσκολο να εκφράσεις τα “όχι” σου καθώς θεωρείς ότι αν το κάνεις δεν θα είσαι αρεστή. Προσοχή, το να είσαι ανεκτική ως άνθρωπος δεν σημαίνει ότι έχεις απαραίτητα το σύνδρομο του καλού παιδιού.
Όταν όμως σε μόνιμη βάση σκέφτεσαι περισσότερο το πώς φαίνεσαι στους άλλους και προσπαθείς να αρέσεις περισσότερο σε αυτούς παρά στον εαυτό σου, ίσως πρέπει να το ψάξεις.
Πώς αναπτύσσει κάποιος το σύνδρομο του καλού παιδιού;
Ως παιδιά, η αγάπη και η έγκριση από τους γονείς μας σημαίνει τα πάντα, καθώς βασιζόμαστε σε αυτό για να επιβιώσουμε.
Όπως είναι φυσικό τα νήπια να δοκιμάζουν με περιέργεια τα όρια τους και πόσο μπορούν να ξεφύγουν. Σε κάθε ‘παράβαση’ η αντιμετώπιση του γονέα παίζει καθοριστικό ρόλο και συνήθως η αντίδραση έρχεται με μάλωμα, φωνές και τιμωρία.
Η αντίδραση αυτή και η περιφρόνηση, κάποιες φορές, από τον γονέα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προσωπικότητα του παιδιού.
Εάν ένας γονέας απειλεί με την την αγάπη του κάθε φορά που το παιδί του συμπεριφέρεται άσχημα, αυτό μπορεί να τρομάξει το παιδί και να προσπαθεί να έχει την τέλεια συμπεριφορά. Πόσες φορές άλλωστε δεν χρησιμοποιείται ο ψυχολογικός εκβιασμός από τους γονείς “Αν το κάνεις αυτό δε θα σε αγαπάω” ή “Είσαι κακό παιδί και δεν θα σε αγαπάει κανείς!”.
Επιφανειακά, μπορεί να μην φαίνεται τόσο κακό. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι γονείς το κάνουν με κακία. Συνήθως πιστεύουν ότι συνετίζουν το παιδί για να είναι ήρεμο και υπάκουο. Σωστα;
Κι όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ψυχολογία του παιδιού και να του εντυπωθεί πώς για να το αγαπάνε και να αρέσει στους άλλους θα πρέπει να κάνει ότι του πουν. Αυτό μπορεί να μην το καθιστά δυσλειτουργικό αλλά σίγουρα δεν έχει μάθει να ακούει τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Δεν θα μάθει, επίσης, να έχει αυτοπεποίθηση, να εκφράζει τις επιθυμίες του και να κυνηγάει τα θέλω του ως ενήλικας.
Ποιες είναι οι συνέπειες του συνδρόμου του καλού παιδιού;
Είναι φυσική ανθρώπινη συμπεριφορά να ζητάμε έγκριση από τους γύρω μας. Ωστόσο, ένα “καλό παιδί” έχει διδαχθεί ότι μπορεί να το πετύχει αυτό μόνο με την υπακοή και τη συμφωνία.
Έτσι, καταπιέζει τον πραγματικό του εαυτό. Στηρίζεται πολύ στη γνώμη και την κριτική των γύρω του. Κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει. Δέχεται περισσότερη χειραγώγηση και ανέχεται περισσότερα πράγματα έστω και αν είναι σε βάρος του. Πολλές φορές δεν ανέχεται τα λάθη του και τον εαυτό του. Φυσικά, αυτό οδηγεί σε συναισθήματα φόβου, απογοήτευσης και αναξιότητας.
Η θλιβερή ειρωνεία όλων είναι ότι η κοινωνία τείνει να αντιμετωπίζει αυτούς τους τύπους ανθρώπων χειρότερα από άλλους και θα το δούμε πιο κάτω.
Ταυτίζεσαι; Μήπως μόλις συνειδητοποίησες ότι είσαι το “καλό παιδί”;
Τώρα που αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, μήπως ήρθε η ώρα και θέλεις να το διορθώσεις;
Πως μπορείς να ξεπεράσεις το σύνδρομο του καλού παιδιού:
Πρέπει να καταλάβεις ότι στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσουν οι ενήλικες με “σύνδρομο καλού παιδιού”
Ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την διαθεσιμότητα κάποιου, αλλά μπορούν επίσης να αισθανθούν πότε αυτό γίνεται με τη θέληση κάπου και ποτέ όχι.
Ίσως κάποιος φίλος ή συνάδελφος προσπάθησε να είναι υπερβολικά καλός πριν ζητήσει μια τεράστια χάρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ξέρεις ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά. Μπορείς να αισθανθείς ότι δεν είναι αυθεντικός και ότι το κάνει χωρίς να θέλει. Πολλές φορές αισθάνεσαι ένα τέτοιο άτομο σαν βάρος ή αν είναι άγνωστος, πιθανότατα δεν θέλεις καν να είσαι κοντά του.
Τώρα, παρακαλώ καταλάβε ότι όπως σκέφτεσαι εσύ, έτσι σκέφτονται και οι άλλοι. Οι άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο για τους μονίμως διαθέσιμους ανθρώπους, χωρίς να εκφράζουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται!
Το καλύτερο παράδειγμα έρχεται από τον κόσμο των γνωριμιών και των σχέσεων. Τι συμβαίνει όταν οι άνδρες ή οι γυναίκες δίνουν υπερβολική προσοχή και στον έτερον ήμισυ τους; Συνήθως κάτι πάει στραβά. Πολλές φορές τρομάζουν από το άλλο άτομο ή κουράζονται από το ότι δεν εκφράζει τις επιθυμίες του ή δεν παίρνει πρωτοβουλίες.
Το ίδιο συμβαίνει και στο επαγγελματικό περιβάλλον. Μπορεί αν είσαι μονίμως διαθέσιμη και οι προϊστάμενοί σου να σε φορτώσουν με επιπλέον ευθύνες και περισσότερες ώρες, αλλά σπάνια θα δεις την ανάλογη αύξηση του μισθού σου ή τον σεβασμό που θα ήθελες.
Πιστεύω να σου έδωσα ουσιαστικά παραδείγματα για να καταλάβεις ότι όταν είσαι υπερβολικά υπάκουη, ευγενική, διαθέσιμη ή γενναιόδωρη, για να κερδίσεις την έγκριση κάποιου, τον απομακρύνεις. Οπότε σταμάτα να φέρεσαι με αυτόν τον τρόπο!
Βάλε τον εαυτό σου πρώτο
Για να μπορείς να είσαι καλύτερα και να αισθάνεσαι άνετα με τους άλλους, πρέπει πρώτα να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου.
Μην φοβάσαι να βάλεις τον εαυτό σου πρώτο. Είναι εντάξει να λες “όχι”. Σταδιακά μέσω της αυτοφροντίδας χτίζεις την αυτοπεποίθηση, την πίστη και την αγάπη στον εαυτό σου, την οποία πολλές φορές την ξεχνάς.
Να είσαι δυνατή
Τα παιδιά που έχουν “μολυνθεί” από το σύνδρομο του καλού παιδιού διδάσκονται συχνά ότι είναι κακό να είσαι εκφραστικός. Τους επιπλήττουν επειδή κλαίνε, τραγουδούν, παίζουν ή κάνουν οτιδήποτε πολύ δυνατά.
Αναπόφευκτα, πνίγονται και γίνονται ενήλικες που φοβούνται πολύ να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Αυτοί οι ενήλικες δυσκολεύονται να ενθουσιάσουν ή να εμπνεύσουν οποιονδήποτε. Δυσκολεύονται να κερδίσουν έναν ελκυστικό ρομαντικό σύντροφο ή μια καλή δουλειά. Μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν φίλους ή ακόμη και να ακουστεί η γνώμη τους σε ένα ομαδικό περιβάλλον.
Δημιουργεί τρομερή εσωτερική ένταση το να καταπίνεις τα αισθήματα και τη “φωνή σου”. Μάλιστα, είναι από τους κύριους λόγους που κάποιος καταφεύγει σε κάποια θεραπεία αυτοβοήθειας ή ψυχολογική.
Διάβασε και αυτό: Αυτοπεποίθηση, όσα πρέπει να ξέρεις και πώς αλλάζει τη ζωή σου
Ζήτα αυτό που θέλεις!
Ακολουθεί μια εξαιρετική άσκηση που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το σύνδρομο του καλού παιδιού. Άρχισε να ζητάς αυτό που θες! Στόχος να το κάνεις τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα.
Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να ζητάς από έναν συνάδελφο τον χρόνο για να συζητήσετε κάποιο πρόβλημα στη δουλειά ή να δανειστείς το στυλό του. Αν η περίπτωση σου ως “καλό παιδί” είναι σοβαρή ίσως δυσκολεύεσαι να κάνεις ακόμα και αυτό.
Ωστόσο, για να είναι πραγματικά αποτελεσματική αυτή η άσκηση, πρέπει να αρχίσεις να ζητάς πράγματα που πιστεύεις ότι μπορεί και να μην πάρεις. Προσπάθησε να ζητήσεις κάτι που δεν θα τολμούσες. Ίσως τη θέση από κάποιον σε μια ουρά, μια μικρή έκπτωση στις αγορές σου. Αν αισθάνεσαι πιο τολμηρή ζήτα από κάποιον που σε ενδιαφέρει να βγείτε ραντεβού. Τολμηρό; Ξεκίνα από τα απλά τότε για να φτάσεις και σε αυτά. Η εξάσκηση σε κάνει καλύτερη!
Επικεντρώσου επίσης στο πώς ρωτάς. Απέφυγε να ακούγεσαι ή να συμπεριφέρεσαι υπερβολικά ευγενικά ή απολογητικά. Δοκίμασε και ρώτα με αυτοπεποίθηση, σα να περιμένεις ότι θα πάρεις αυτό που θες.
Τι κερδίζεις με αυτή την άσκηση;
Θα λάβεις πολύ περισσότερα από ότι αν δεν ζητήσεις και απλά περιμένεις. Θα βάλεις τον εαυτό σου σε διαδικασία να σκεφτεί ότι αν κάποιος σου πει “όχι”, δεν θα σε μισήσει. Στην πραγματικότητα, ίσως απολογηθεί κιόλας. Κατέγραψε αυτά τα περιστατικά και σταδιακά θα δεις ότι στη λίστα θα είναι παραπάνω από πέντε πράγματα.
Θέσε προσωπικά όρια και επέμενε σε αυτά
Ως παιδί δεν έχεις πολύ λόγο για το με ποιον και πώς περνάς το χρόνο σου, ακόμα κι αν αυτό το άτομο σου φέρεται άσχημα.
Ως ενήλικας πλέον, έχεις έλεγχο σε αυτό. Πρέπει να το καταλάβεις και να το κάνεις να δουλέψει υπέρ σου.
Καλό θα ήταν να γράψεις μια λίστα με όρια για το πώς πρέπει να σου συμπεριφέρονται οι άλλοι. Αν κάποιος ξεπεράσει ένα όριο, πες του το. Αν συνεχίσει να το κάνει, βγάλ’τον από τη ζωή σου. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από αυτούς τους κανόνες. Αν δεν βάλεις εσύ όρια και τάξη στη ζωή σου δεν θα το κάνεις κάποιος άλλος για σένα!
Παραμένοντας σταθερά πιστή στα προσωπικά σου όρια, οι άλλοι σταδιακά θα σε σεβαστούν και θα αρχίσεις να σέβεσαι και εσύ τον εαυτό σου πολύ περισσότερο.
Αποδέξου ότι δεν πρέπει να σου αρέσουν όλοι και δεν αρέσεις σε όλους
Ως παιδί, εξαρτάσαι από την υποστήριξη των γονιών σου. Χρειάζεσαι την αγάπη τους για να επιβιώσεις. Ως ενήλικας, δεν θα έπρεπε να εξαρτάσαι από κανέναν και από τη γνώμη των άλλων.
Είναι αδύνατο να κάνεις τους πάντες να σε συμπαθήσουν! Ανεξάρτητα από το τι λες ή κάνεις, συνήθως θα υπάρχει κάποιος μπορεί να μην σε συμπαθεί ή να του είσαι αδιάφορη. Και αυτό είναι οκ!
Τα καλά νέα είναι ότι μόλις το αποδεχτείς, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή με τους δικούς σου όρους. Θα γίνεις πολύ πιο χαρούμενη και λιγότερο ανήσυχη όταν εστιάσεις στο να εντυπωσιάσεις τον εαυτό σου, αντί να προσπαθείς να εντυπωσιάσεις κάποιον άλλο.
Κατά ειρωνικό τρόπο, εκείνοι που είναι οι πιο αυθεντικοί για τον εαυτό τους είναι αυτοί που τείνουν να λαμβάνουν την περισσότερη αγάπη και σεβασμό από τους άλλους.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο αγαπημένες διασημότητες τείνουν να έχουν και τις πιο μοναδικές προσωπικότητες. Ελβις Πρίσλεϊ. Φρέντυ Μέρκιουρι. Μάϊκλ Τζάκσον. Έκαναν τη δουλειά τους χωρίς να ανησυχούν για το τι σκέφτεται η κοινωνία. Eminem. Lady Gaga. Κιμ Καρντάσιαν. Η λίστα συνεχίζεται…
Σίγουρα, αυτές οι διασημότητες προσελκύουν επίσης πολλούς haters, αλλά πιστεύεις ότι δίνουν δεκάρα; Οι θαυμαστές τους, τους αγαπούν και τους έφεραν στη θέση που είναι.
Προφανώς δεν έχεις βλέψεις να γίνεις διασημότητα και ίσως το παράδειγμα δεν είναι και το πιο ρεαλιστικό αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω.
Πώς αισθάνεσαι μετά από τις παραπάνω αλλαγές
Όταν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές και κάνεις τις ασκήσεις, παρατηρήσε πώς αισθάνεσαι αμέσως μετά. Προβλέπω ότι θα νιώσεις πιο ανάλαφρη, λιγότερο σφιγμένη και πιο ελεύθερη!
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κρύβεις τα συναισθήματά σου και δεν καταπιέζεις πλέον την προσωπικότητά σου, τα θέλω σου και τις απόψεις σου. Είσαι εσύ! Υπέροχο, έτσι;
Ναι, στην αρχή θα είσαι νευρική και θα κομπλάρεις γιατί έχεις συνηθίσει να είσαι το “καλό παιδί”. Το σύνδρομο του καλού παιδιού δεν φεύγει απλά από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά αν συνεχίσεις να έχεις αυτές τις απλές αρχές σαν οδηγό σιγά-σιγά θα απελευθερώσεις την προσωπικότητα σου και θα μπορέσεις να διεκδικήσεις τη ζωή που θες. Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Σίγουρα θα πάρει χρόνο αλλά πραγματικά το ταξίδι αξίζει. Θα βελτιωθούν οι προσωπικές και εργασιακές σου σχέσεις και θα αισθάνεσαι ευτυχισμένη στο πετσί σου!
Σίγουρα θα έχεις ερωτήσεις σχετικά με το πώς να ξεπεράσεις το σύνδρομο του καλού παιδιού; Θα χαρώ να τις συζητήσουμε μαζί και να σε βοηθήσω να ολοκληρώσεις αυτό το υπέροχο ταξίδι προς τον εαυτό σου.
Τι λες; Θες να ξεκινήσεις;
Διάβασε επίσης:
9+1 τρόποι για να βγάζεις περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο
Αυτοπεποίθηση, όσα πρέπει να ξέρεις και πώς αλλάζει τη ζωή σου
Ακολούθησε με στο Instagram για να τα λέμε και από εκεί!