Αυτοπεποίθηση, όσα πρέπει να ξέρεις και πώς αλλάζει τη ζωή σου

27 Ιουλίου, 20220

Πόσες φορές σκέφτηκες πώς η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό που πολύ θα ήθελες αλλά δεν το έχεις; Συνήθως ότι κι αν κάνεις δεν είναι αρκετά καλό, όμορφο, αποτελεσματικό; Ξεκινάς κάτι που πιθανόν θα αποτύχει. 

Άλλα και σε σχέση με άλλους. Βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο με άλλους ανθρώπους και σκέφτεσαι ότι κάποιος άλλος είναι πιο επιτυχημένος/ ευχάριστος/επικοινωνιακός από εσένα; Όλοι τον θέλουν δίπλα τους. Και κάπως έτσι εσύ κλείνεσαι περισσότερο στο καβούκι σου.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που έχεις ή όχι! Είναι κάτι που υπάρχει μέσα σου αρκεί να καλλιεργηθεί. Δυστυχώς για πολλούς και διάφορους λόγους δεν αναπτύσσεται.

Αυτό σημαίνει επίσης, ότι αν έχεις συνειδητοποιήσει ότι η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι κάτι που σε προβληματίζει ή ακόμη χειρότερα σε μπλοκάρει σε ότι κάνεις, τότε έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να την επανακτήσεις, να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Τι είναι αυτοπεποίθηση, τέλος πάντων;

Η αυτοπεποίθηση είναι δύσκολο να οριστεί. Αναφέρεται γενικά ως η αίσθηση άνεσης με τον εαυτό σου και το ένστικτό σου και η πεποίθηση ότι μπορείς να εμπιστευτείς τις δικές σου ικανότητες, γνώσεις και κρίση.

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση καλωσορίζουν τις νέες προκλήσεις επειδή γνωρίζουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Η αυτοεκτίμησή τους δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και έχουν κίνητρο να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Προσεγγίζουν τα πράγματα στη ζωή χωρίς αβεβαιότητα και νεύρα, αλλά με πίστη στον εαυτό τους και εσωτερική ηρεμία.

Αντί να είναι επικριτικοί ή εχθρικοί απέναντι στην επιτυχία των άλλων, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση χαίρονται με την επιτυχία των άλλων και νιώθουν χαρά για αυτούς παρά φθόνο ή σύγκριση. Εμπνέονται για να μάθουν ό, τι μπορούν για το πώς οι άλλοι πετυχαίνουν. Δεν εκλογικεύουν τις επιτυχίες των άλλων ή τις δικές τους αποτυχίες.

Μπορεί να μην είναι θετικοί όλη την ώρα, αλλά διατηρούν μια θετική νοοτροπία. Άλλωστε είναι ανθρώπινο να μην είσαι θετικός όλη την ώρα. Όταν κάνουν ένα λάθος, συνήθως μπορούν να το δουν με χιούμορ και είναι πιο πιθανό να απαντήσουν με γέλιο αντί για ανασφάλεια ή ντροπή.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αυτοπεποίθηση και σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής τους. Για παράδειγμα, κάποιοι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις αθλητικές τους ικανότητες παρά για τη μαγειρική τους εμπειρία. Οι τομείς όπου οι άνθρωποι νιώθουν αυτοπεποίθηση αντιπροσωπεύουν συχνά αυτό για το οποίο είναι πιο παθιασμένοι στη ζωή.

Αξίζει να αναφέρθεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της γνήσιας αυτοπεποίθησης και των ανθρώπων που εμφανίζουν υπερβολική αυτοπεποίθηση. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω για την κερδισμένη, σταθερή αυτοπεποίθηση που έχει τις ρίζες της στο να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις αποφάσεις σου.

Ποια είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης;

Αυτοπεποίθηση, autopepoithisi, αλλάζω ζωή, allazw zwi

Αν και πιθανότατα είναι περιττό να αναφέρω γιατί πρέπει να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση, το κάνω για να μπορώ να σε παρακινήσω ακόμα περισσότερο. Η βελτιωμένη αυτοπεποίθηση μπορεί να προσθέσει πολλά οφέλη στη ζωή σου που μπορεί να μην έχεις καν συνειδητοποιήσει. Οι επιπτώσεις αγγίζουν τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική σου ζωή.

Ενδεικτικά κάποια οφέλη που φέρνει η αυτοπεποίθηση στη ζωή σου:

Να ζεις υγιείς σχέσεις

Κατά βάθος, η αυτοπεποίθηση είναι να εκτιμάς και να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Όταν γνωρίζεις και αποδέχεσαι τα δικά σου δυνατά και αδύνατα σημεία, μπορείς καλύτερα να εκτιμάς και να υποστηρίζεις τους ανθρώπους γύρω σου. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι μεταδοτική. Βοηθά να κάνεις τους γύρω σου να αισθάνονται πιο σίγουροι και άνετοι όταν επικοινωνούν μαζί σου. 

Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσω της αυτοπεποίθησης όχι μόνο αγαπάς τους άλλους, αλλά αγαπάς περισσότερο και τον εαυτό σου. Ενισχύεται το αίσθημα της αυτοφροντίδας. Θα διαπιστώσεις ότι θα έχεις καλύτερη κατανόηση του εαυτού σου και των άλλων. 

Επίσης σημαντικό είναι ότι η αυτοπεποίθησή σου σε ενθαρρύνει να εγκαταλείψεις τυχόν τοξικές ή ανθυγιεινές σχέσεις που βλάπτουν την προσωπική σου ηρεμία και ισορροπία.

Αυτοπεποίθηση, autopepoithisi, αλλάζω ζωή, allazw zwi

Να έχεις επιτυχία στη δουλειά σου

Οποιαδήποτε δουλειά ή καθήκον έχεις να αντιμετωπίσεις, η αυτοπεποίθησή σου θα είναι εκεί για να σε συνοδεύει σε μεγάλες και μικρές στιγμές. Θα σε στηρίξει στη σκληρή δουλειά και σε περιόδους αβεβαιότητας. Δεν θα χάνεις χρόνο λόγω ανασφάλειας και δε θα σε επηρεάζει τι λένε ή τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Θα είσαι σίγουρη για αυτό που κάνεις. Η αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αναπτύξεις ηγετικές δεξιότητες, επειδή μπορείς εύκολα να συνδεθείς, να επικοινωνήσεις και να ξετυλίξεις το εαυτό σου και τις δυνατότητες σου.

Η ζωή είναι γεμάτη από νέα ξεκινήματα. Τα νέα ξεκινήματα δεν είναι τόσο τρομακτικά όταν είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου. Πιστεύεις στις ικανότητές σου, δοκιμάζεις τα όριά σου όπως και νέα πράγματα. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση παίρνουν επίσης αποφάσεις πιο εύκολα. Πολλές φορές βλέπουν τις προκλήσεις σαν περιπέτεια και όχι σαν κάτι τρομακτικό.

Διάβασε και αυτό: 9+1 τρόποι για να βγάζεις περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο

Είσαι πιο ανθεκτική

Ακόμη και οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν μπορούν να αποφύγουν λάθη ή αποτυχίες. Είναι μέρος της ζωής, και όσο κι αν σε ενθαρρύνει η αυτοπεποίθησή σου, δεν είσαι ανίκητη. Αντίθετα, η αυτοπεποίθησή σου θα σε βοηθήσει να αναλάβεις την ευθύνη, να κατανοήσεις τα λάθη σου και να διαπιστώσεις  ότι μαθαίνεις συνέχεια όσο ζεις.

Η αυτοπεποίθηση δεν χάνεται σε μια στιγμή από μια λάθος πράξη και επιμένει παρά τις κακές στιγμές. Αφού δεχτείς τα λάθη σου, η αυτοπεποίθησή σου θα σε πάρει από το χέρι και θα συνεχίσεις τη ζωή σου με μεγαλύτερη σιγουριά. Θα ξέρεις ότι έκανες το καλύτερο δυνατό και θα το δεις ως ευκαιρία μάθησης.

Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση: Είναι το ίδιο;

Συχνά χρησιμοποιούμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση εναλλακτικά, επειδή συνδέονται στενά. Η αυτοπεποίθηση είναι πιο γνήσια και ανθεκτική όταν πηγάζει από υγιή αυτοεκτίμηση. Ενώ μοιράζονται ομοιότητες, υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ των δύο.

Η αυτοπεποίθηση είναι στραμμένη προς τα έξω. Είναι αυτό που βγάζεις στον κόσμο και αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι γύρω σου. Η αυτοεκτίμηση είναι στραμμένη προς τα μέσα και δεν γίνεται πάντα αισθητή από έξω. Η αυτοπεποίθησή σου μπορεί να προέλθει από τη γνώση και την εμπειρία, ενώ η αυτοεκτίμηση αφορά περισσότερο τη γνώση του εαυτού σου και τον σεβασμό σε αυτόν. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η χαμηλή αυτοπεποίθηση προκαλεί αμφιβολία για τον εαυτό σου και να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία, την ευημερία και την απόδοσή σου.

Συχνά, οι άνθρωποι τείνουν να βασίζονται στην αυτοπεποίθησή τους για ευτυχία στη ζωή. Αντί να εργάζονται για την αυτοεκτίμησή τους, που αφορά τη γνώση και την αγάπη του εαυτού τους, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες, και την ανάπτυξη μιας εσωτερικής αίσθησης αξίας, οι άνθρωποι εργάζονται πάνω στην εικόνα τους και στο πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Αυτή η εστίαση, είναι λανθασμένη αυτοπεποίθηση και σίγουρα απέχει πολύ από την αυτοεκτίμηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αυτοπεποίθηση δεν θα αντέξει χωρίς υγιή αυτοεκτίμηση. Θα ταρακουνηθεί όταν βρεθείς σε άγνωστο έδαφος. Εξασκώντας όμως και τα δυο θα λάμψεις. Όταν η αυτοεκτίμησή είναι σταθερή και η ευημερία είναι καλή, η αυτοπεποίθησή  φαίνεται πιο έντονα. Εάν αγαπάς και εκτιμάς τον εαυτό σου, θα αγκαλιάσεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου σε κάθε κατάσταση και η αυτοεκτίμησή σου θα σε παρακινεί να γίνεις ένα άτομο με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Πώς να χτίσεις αυτοπεποίθηση

Όλοι μπορούν να μάθουν πώς να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό που μπορεί να λειτουργεί για κάποιους, μπορεί να μην λειτουργεί για όλους και αυτό είναι εντάξει. Να θυμάσαι ότι μπορείς να ξεκινήσεις μικρά βήματα πριν προχωρήσεις σε μεγαλύτερα.

Το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης γίνεται μέσα από ασκήσεις που σε οδηγούν στους στόχους και τα θέλω σου και εσωτερική δουλειά με τον εαυτό σου.

Ξέρω ότι ίσως πεις πώς δεν έχεις χρόνο για πειραματισμούς και αναλύσεις. Γι’ αυτό και εγώ θα σου προτείνω κάτι που δεν απαιτεί χρόνο αλλά θα σε βάλει στη διαδικασία να μείνεις δεσμευμένη σε κάτι και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα

Πριν φύγεις από εδώ κάνε ένα screenshot και διάβαζε κάθε μερα(κάθε μέρα όμως) αυτά τα μικρα, πολύτιμα tips. Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι αν κάτι το βλέπεις επανηλλειμένα στο τέλος σου εντυπώνεται και σου έρχεται υποσυνείδητα στο μυαλό:

 • Σταμάτησε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους
 • Γιόρτασε κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη
 • Αγκάλιασε τις αποτυχίες σου και δες τις ως ευκαιρίες μάθησης
 • Βγες από τη ζώνη άνεσής σου
 • Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με σεβασμό
 • Μίλα στον εκατό σου με αγάπη
 • Παρακολούθησε ε την πρόοδό σου
 • Κυνηγήσε τα όνειρα και τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη
 • Επέτρεψε στον εαυτό σου να είναι περίεργος και να ανακαλύπτει πράγματα
 • Κατέγραψε και εστίασε  στους στόχους σου, όσο μεγάλοι κι αν είναι κάποιοι
 • Χτύπα τον εαυτό σου στην πλάτη υποστηρικτικά και επαίνεσε τον για το πόσο μακριά έφτασε

Διάβασε και αυτό: Το σύνδρομο του καλού παιδιού και πώς να το αντιμετωπίσεις

Εάν χρειάζεσαι βοήθεια για τον καθορισμό των στόχων σου και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να το κάνουμε μαζί. Όλα όμως ξεκινάνε από τη δική σου απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου και να τη ζήσεις όπως εσύ θες.

Τι λες, ξεκινάμε;

Ακολούθησε με στο Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *