Πόσες φορές έχεις αισθανθεί ότι περνάει η ημέρα και δεν έχεις ολοκληρώσει τίποτα; Ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση στο τέλος το μόνο που μένει είναι απογοήτευση. Αν σου έλεγα όμως ότι υπάρχουν τρόποι να δουλεύεις πιο αποδοτικά και να βγάζεις περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο;
Έχεις παρατηρήσει ποτέ πόσο διαφορετικά λειτουργούν οι άνθρωποι όταν κάνουν την ίδια εργασία; Για παράδειγμα, δύο συνάδελφοι μπορεί να συνθέτουν παρόμοιες παρουσιάσεις. Ο ένας τελειώνει το έργο σε μια μέρα, ο άλλος κάνει τρεις εβδομάδες. Η ποιότητα της δουλειάς είναι η ίδια, αλλά ο ένας δούλεψε πιο αποδοτικά.
Σίγουρα αν είσαι αυτή που έκανε τρεις εβδομάδες αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος και πώς μπορείς να το αλλάξεις.
Δεν είσαι η μόνη οπότε μην αισθάνεσαι άσχημα! Βάση ερευνών, ενώ οι περισσότεροι δείχνουμε καλά δείγματα δουλειάς δεν είμαστε το ίδιο αποδοτικοί.
Πράγματα που σε μπλοκάρουν από το να είσαι αποδοτική:
- Δεν ξεκινάς την ημέρα σου με τις καλύτερες προθέσεις ή διάθεση.
- Χάνεσαι σε μικροπράγματα και μικροϋποχρεώσεις.
- Αποσυντονίζεται από περισπασμούς.
- Κινείσαι προς πολλές κατευθύνσεις και προσπαθείς να κάνεις πολλά ταυτόχρονα.
- Δεν κάνεις λίστα με τις υποχρεώσεις-εργασίες που έχεις να κάνεις.
- Νιώθεις ότι μένεις πίσω ή ότι η πρόοδος σου δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θες με αποτέλεσμα να απογοητεύεσαι.
- Στο τέλος της ημέρας οι πιο σημαντικές δουλειές σου δεν έχουν ολοκληρωθεί.
- Νιώθεις ότι κυνηγάς συνέχεια και δεν σταματάς ποτέ.
Έχω δίκιο; Κάπως έτσι είναι τα πράγματα;
Ίσως πάλι προσπαθείς να οργανώσεις τις υποχρεώσεις σου και αισθάνεσαι πως έχεις χαθεί σε λίστες υποχρεώσεων, σε στοίβες εγγράφων, όγκο δουλειάς και αμέτρητα πράγματα χωρίς να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις.
Όλοι θέλουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να υιοθετήσουμε όμως το σωστό mindset και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι θα φτάσουμε στο τέλος μιας παραγωγικής ημέρας νιώθοντας ότι έχουμε επιτύχει πραγματικά κάτι αντί να γκρινιάζουμε πώς άλλη μια μέρα πέρασε άσκοπα.
Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ 9+1 συμβουλές παραγωγικότητας που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις, να διοχετεύσεις σωστά την ενέργεια σου και να περιορίσεις τη λίστα εργασιών σου, ώστε να βγάλεις περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο.
Τρόποι για περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο:
1.Επιλεκτική εργασία και μάθηση
Πιστεύουμε ότι κάνοντας περισσότερα, θα πετύχουμε περισσότερα. Στην πραγματικότητα, οι κορυφαίοι επαγγελματίες κάνουν το αντίθετο. Είναι πολύ επιλεκτικοί. Κάνουν λιγότερα, με αποτέλεσμα να υπερέχουν σε αυτά τα λίγα και δεν δίνουν σημασία στα υπόλοιπα. Όταν εστιάζουμε την ενέργεια μας σε ένα πράγμα το ολοκληρώνουμε πιο γρήγορα. Επίσης με τον καιρό γινόμαστε ακόμα καλύτεροι σε αυτό και βελτιώνουμε ακόμα περισσότερο τους χρόνους μας. Λογικό δεν είναι; Κάνε λιγότερα για να έχεις καλύτερη απόδοση!
2.Πες “όχι”
Ίσως είναι από τις πιο πετυχημένες πρακτικές σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας. Το “όχι” μας γλυτώνει χρόνο, κόπο και ενέργεια που μπορούμε να διοχετεύσουμε σε πράγματα που θέλουμε πραγματικά και είμαστε πιο αποδοτικοί.
Μια από τις πιο σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται στον ταραχώδη εργασιακό χώρο του σήμερα είναι η ικανότητα να λες «Όχι» και να λες «Όχι» με τον κατάλληλο τρόπο.
Δεν χρειάζεται να είσαι απότομη ή αρνητική. Λες ξεκάθαρα αυτό που πιστεύεις και το αποδεικνύεις μέσα από την εργασία σου. Θα μπορούσες δηλαδή να αντιπροτείνεις κάτι στο οποίο θα είσαι πιο αποτελεσματική.
3.Να εργάζεσαι με πάθος και σκοπό
Ίσως σου φανεί περίεργο όμως το να ακολουθείς το πάθος σου δεν οδηγεί πάντα στα αποτελέσματα που περιμένεις. Καλύτερα να εστιάσεις στο σκοπό, τουλάχιστον στην αρχή.
Το πάθος και ο σκοπός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το πρώτο αφορά περισσότερο το συναισθηματικό κομμάτι καθώς ικανοποιεί τη φλόγα που έχουμε μέσα μας και αυτό που θέλουμε να δείξουμε. Το δεύτερο είναι κυρίως εγκεφαλικό καθώς μας δείχνει που θέλουμε να φτάσουμε και μας βοηθάει να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να το κάνουμε.
Στις κορυφαίες επιδόσεις υποβόσκει μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού. Ο σκοπός σε ωθεί να δουλέψεις με πάθος. Αυτός ο συνδυασμός ενισχύει την παραγωγικότητα και δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην εργασία.
4.Μάθε να συνεργάζεσαι
Ζούμε σε μια κοινωνία και η εργασία είναι ένα μικρόκοσμος αυτής. Αν θέλουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε ομαδικά και να συνεργαζόμαστε. Όταν βέβαια μιλάω για συνεργασία εννοώ την ουσιαστική και αποδοτική συνεργασία. Αυτή που μέσα από συζήτηση και πλήρη αξιοποίηση των δυνατών στοιχείων του καθενός έρχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στον αντίποδα υπάρχει η υπερ-συνεργασία, η συνεργασία πολλών ατόμων, από διαφορετικά ίσως τμήματα και με διαφορετικούς στόχους. Κάτι τέτοιο το πιο πιθανό είναι να φέρει την πλήρη αποδιοργάνωση και κατά συνέπεια την αποτυχία.
Η λύση σε αυτό είναι να είμαστε πιο πειθαρχημένοι, λέγοντας «Ναι» μόνο σε ότι έχει αξία για το έργο μας και «Όχι» στα υπόλοιπα.
Διάβασε και αυτό: Το σύνδρομο του καλού παιδιού και πώς να το αντιμετωπίσεις
5.Αποφάσισε τι έχει αξία και τι όχι
Μέσα από έρευνες προέκυψε ότι οι συνολικές ώρες που είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε είναι ελάχιστες σε σχέση με τις 40 ώρες(συνήθως) που δουλεύουμε εβδομαδιαίως.
Όταν συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις και δεν απασχολείς ταυτόχρονα το μυαλό σου με άλλα ζητήματα θα γίνεις τρομερά πιο αποδοτική και φέρνεις εις πέρας μεγαλύτερο όγκο δουλειάς. Όταν είσαι εστιασμένη σε αυτό που κάνεις διοχετεύεις την ενέργεια σου σωστά και με αποδοτικό τρόπο.
6.Φτιάξε πρόγραμμα
Πάρε χαρτί και μολύβι. Πριν να ξεκινήσεις να κάνεις οτιδήποτε σημείωσε όλες τις εργασίες που έχεις να κάνεις, αξιολόγησε τες και βαλ’τές σε σειρά προτεραιότητας. Κατόπιν σημείωσε από πού θα ξεκινήσεις, τι ώρα και πόσο θα σου πάρει. Στόχος σου είναι να μείνεις πιστή σε αυτό το πρόγραμμα. Βγάλε πρόγραμμα ακόμα και για το πότε θα σηκωθείς να φτιάξεις τον καφέ σου! Σου ακούγεται υπερβολικό; Δοκίμασε το από περιέργεια κάποιες ημέρες. Είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν!
7.Βρες το δικό σου εργασιακό στυλ
Για να είσαι πιο παραγωγική, πρέπει να ανακαλύψεις κάποια πράγματα για τον εαυτό σου. Βρες ποιες ώρες είσαι πιο παραγωγική. Τι σε βοηθάει να εργάζεσαι πιο αποδοτικά. Αν σε επηρεάζει ο χώρος το περιβάλλον κτλ
Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ξυπνάνε και να ξεκινούν να εργάζονται νωρίς το πρωί. Ίσως άλλοι είναι πιο παραγωγικοί το βράδυ(αν η εργασία σου το επιτρέπει). Το να ξεκινήσεις μια πρωινή ρουτίνα με τις κότες ίσως να μην είναι αυτό που σου ταιριάζει και αυτό θα σε ωθήσει στην αντιπαραγωγικότητα. Οπότε βρες το δικό σου εργασιακό στυλ.
Ξεκαθαρίστε πότε είσαι πιο παραγωγική και πότε η ενέργειά σου είναι υψηλότερη. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο για να ξεκινήσεις με τις προτεραιότητες σου. Μην ανησυχείς για το τι πιστεύουν οι περισσότεροι ότι είναι φυσιολογικό. Ακολούθησε το δικό σου μονοπάτι. Μόνο μέσα από αυτό το μονοπάτι θα γίνεις πιο παραγωγική και θα καταφέρεις να επιτύχεις στους εργασιακούς σου στόχους σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
8. Απλοποίησε τη λίστα των υποχρεώσεων σου
Μπορεί να κολλήσεις και να απογοητευτείς επειδή έχεις βάλει πάρα πολλά στην καθημερινή λίστα των υποχρεώσεων σου. Πάρα πολλά πράγματα και όχι αρκετός χρόνος είναι ένα πρόβλημα που ίσως ακούω συνέχεια από τους πελάτες μου.
Για να μπορέσεις να είσαι πιο παραγωγική, πρέπει να απλοποιήσεις τα πράγματα.
Σπάσε τη λίστα σου μικρότερες υποενότητες. Εστίασε σε 2-3 από αυτές τις υποενότητες καθημερινά. Όταν έχεις λιγότερα πράγματα για να κάνεις, είναι πιο διαχειρίσιμα και μπορούν να επιτευχθούν.
Μόλις τα ολοκληρώσεις, θα νιώσεις ότι έκανες πραγματική πρόοδο και περηφάνια για τον εαυτό σου. Θα ακολουθήσει ενθουσιασμός και ακόμη περισσότερη ενέργεια και αυτοπεποίθηση για να κάνεις κι άλλα πράγματα.
Αντίθετα, αν έχεις πολλές δραστηριότητές στη λίστα σου και καταφέρεις να ολοκληρώσεις μόνο τις μισές, μπορεί να τελειώσεις τη μέρα σου νιώθοντας ενοχές και ανικανότητα. Αυτό θα μπλοκάρει τη παραγωγικότητα σου και σίγουρα δεν το θέλεις.
9.Απέφυγε πράγματα που μειώνουν την παραγωγικότητα σου
Όσο σημαντικό είναι να βρεις τρόπους για να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποφύγεις πράγματα που τη μειώνουν.
Όπως και στην προσωπική μας ζωή έτσι και στην επαγγελματική υπάρχουν άνθρωποι και πράγματα που δεν έχουν πραγματικό νόημα για εμάς ή όφελος για την επιχείρηση μας. Τέτοιες καταστάσεις μας μπλοκάρουν και μας κρατάνε πίσω. Ρώτησε τον εαυτό σου, πόσο από το χρόνο σου καταναλώνουν άνθρωποι και πράγματα που σου ρουφούν ενέργεια. Αξίζει πραγματικά;
10. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου εκτός δουλειάς
Ίσως αυτό δεν περίμενες να το ακούσεις. Όμως το να αξιοποιούμε τον ελεύθερο μας χρόνο με το να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, την οικογένεια, τους φίλους μας και πράγματα που αγαπάμε μας κάνει πιο αποδοτικούς.
Εδώ θα χρειαστεί όμως μια πλήρη αποσύνδεση από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις. Θα χρειαστεί να συγκεντρωθείς μόνο σε αυτό που κάνεις, στους ανθρώπους που θέλεις γύρω σου και σε όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα.
Όταν έχουμε περάσει καλά και έχουμε ‘γεμίσει’ μπαταρίες είμαστε γενικότερα πιο αποδοτικοί. Ναι και στην εργασία μας!
Αφιερώσε ένα Σαββατοκύριακο ή μια μέρα μόνο για τον εαυτό σου και για όσους και όσα αγαπάς. Από Δευτέρα ή όταν επιστρέψεις στη δουλειά σου θα είσαι εντυπωσιακά πιο παραγωγική.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι…
Σαφώς υπάρχουν κι άλλες συμβουλές για να ακολουθήσεις, ασκήσεις που θα σε κάνουν πιο αποδοτική και τεχνικές για να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου. Αυτές είναι κάποιες γενικές αρχές. Το τι δουλεύει καλύτερα για εσένα είναι προσωπική υπόθεση.
Αυτό όμως που μπορώ να σου εγγυηθώ είναι πώς μπορείς να γίνεις πολύ πιο αποτελεσματική στη εργασία σου. Να εργάζεσαι πιο αποδοτικά μέσα σε λιγότερο χρόνο. Χρειάζεται απλά να ακολουθήσεις κάποια βήματα και να εργαστείς έξυπνα.
Διάβασε και αυτό: Αυτοπεποίθηση, όσα πρέπει να ξέρεις και πώς αλλάζει τη ζωή σου
Αν αισθάνεσαι ότι έχεις εξαντληθεί από τη δουλειά σου μπορούμε να οργανώσουμε μαζί την εργασιακή σου ρουτίνα και τις υποχρεώσεις σου. Θα βρούμε τα δυνατά σου σημεία και θα δουλέψουμε στο να βελτιώσουμε την απόδοση σου. Τι λες, είσαι έτοιμη να βάλεις σε τάξη την εργασιακή σου ζωή;
Βρες με στο Instagram για να τα λέμε και από εκεί!